דרכי התמודדות עם הפרעת אכילה

הפרעת אכילה זוהי תופעה מורכבת ביותר המשפיעה בדרכים מרחיקות לכת על גוף האדם ונפשו באותה המידה. אנשים המתמודדים עם בעיות אלה נאלצים לחוות קשיים פיזיולוגיים, תחושות דיסמורפיה (חוסר קבלה של גופם), בעיות במערכת העיכול וחסכים תזונתיים קשים המשפיעים על כל תפקוד גופני אפשרי, וכן אופי התמכרותי הנוכח בכל תופעה של הפרעת אכילה.

הסוגים הנפוצים של הפרעות אכילה

סוגי הפרעות האכילה הידועות ביותר שמוכרות לכולנו הן אנורקסיה נרבוזה ובולימיה נרבוזה.

אנורקסיה באה לידי ביטוי בהגבלה מודעת במזון הנצרך במטרה להגיע למשקל נמוך יותר, עד לכדי ירידה מתחת למשקל המומלץ על פי גיל, מין ומבנה הגוף של האדם. תסמין בולט נוסף של ההפרעה היא פחד משתק מעלייה במשקל, מה שמביא לשקילה תדירה, עיסוק רב בנושא, עד לכדי נטילת משלשלים או מעודדי הקאה. עם הזמן, עשוי להיווצר מצב של חוסר אכילה מוחלט, מה שדורש אשפוזים והתמודדות עם ההיבטים הפיזיולוגיים והנפשיים של המצב.

בולימיה מתבטאת במצבי קיצון של אכילה בבולמוס שבמהלכו נצרכת כמות גדולה מהדרוש, לאחר מכן האדם חש נקיפות מצפון ואשמה ולעתים קרובות גורם לעצמו להקיא את כל המזון שנצרך.

בין הסוגים הנוספים הקיימים בסיפורת המקצועית ניתן למצוא את בעיית הפיקה הבאה לידי ביטוי באכילת פריטים שאינם מזון – כגון קרקע, חול, נייר, סיד, ללא הצדקה התפתחותית כלשהי.

הפרעת אכילה נוספת היא העלאת גירה, שבאה לידי ביטוי בלעיסה ובליעה רבות של המון או לחילופין, יריקה של המזון לאחר לעיסה. זו תופעה אופיינית יותר לתינוקות, אך בהופעתה הלא תקינה היא עשויה להתרחש גם בגילאים מאוחרים יותר.

החשיבות של מעורבות המשפחה בהליכי טיפול רגשי

בגלל האופי הנפשי העמוק של כמעט כל הפרעת אכילה נפוצה, חשוב מאוד להעניק למטופל גם רקע מתאים לריפוי מבפנים ואז כלפי חוץ. אין זה סוד שהופעתה של הפרעה זו פוגעת מאוד לא רק בסובל ממנה, אלא גם בסובביו. כאשר מדובר בבני נוער, ההורים סובלים לעתים קרובות לא פחות מהילדים, ולעתים נדרש טיפול משפחתי כולל על מנת לסייע ליצור תחושת ביטחון בבית וגיבוש הרגלי אכילה נכונים שיסייעו להתמודד עם ההפרעה. זה אפשרי אך ורק באופן הדרגתי, לעתים עם נסיגות, ותוך שיתוף פעולה מלא.

באיזה שלב ניתן לשלב ייעוץ תזונה בהליכי טיפול

שיטת הטיפול האופטימלית להתמודדות עם הפרעת אכילה היא שילוב בין ההיבט הפיזיולוגי (כלומר התערבות רפואית למזעור ותיקון הנזקים הגופניים), טיפול רגשי מותאם וכן ייעוץ תזונה שיסייע למתמודדים עם ההפרעה להתנהל באופן מיטבי במהלך חיי היומיום. אך הדרך לשלב זה ארוכה ומסועפת.

על מנת ליצור את התנאים האופטימליים לשם כך, כדאי למצוא את המקור הראשוני ליחס הלא תקין לאוכל, למראה החיצוני ולקשר בין השניים. במקרים מסוימים מדובר בקריאה לעזרה, רצון לא מודע לקבל את תשומת לב האנשים החשובים בחיי הסובל מההפרעה. במקרים של הורים גרושים אף נרדש תיאום הורי על מנת ליצור סביבה תומכת בשני הבתים ולמנוע מצבי נסיגה במהלך שינוי השגרה הזמני.

סיוע מתמשך ותמיכה קבועה במטופלי הפרעות אכילה

אחד השלבים החשובים ביותר בדרך לשיפור המצב הגופני והנפשי של הסובלים מהפרעות אכילה, היא יצירת מעטפת נוחה וחיובית, הן בבית והן במכון הטיפולי.

אנו בקליניקת הכח לשנות שואפים ליצור את הסביבה האופטימלית עבור המטופלים ובני משפחתם, בין השאר על ידי שיתוף פעולה מתמשך, מתן ייעוץ מיידי ומהיר במקרי חירום, ליווי מתמשך ואפשרות לחזור תמיד לאותם מטפלים שאיתם נוצר קשר חיובי ומיטיב עבור כל הצדדים.