טיפולים לילדים ומתבגרים
טיפול בפוסט טראומה
טיפול בפוסט טראומה ובהפרעה פוסט טראומטית מורכבת
טיפול בפוסט טראומה – הפרעה פוסט טראומטית היא חוסר היכולת להתאושש מהאירוע. חוסר היכולת להתאושש בא לידי ביטוי בשינוי קבוע בתפיסת העולם, תפיסת העתיד ותפיסת העצמי של האדם. העולם נתפס כמקום מאוד מסוכן, העתיד נראה חסר תקווה והאדם תופס את עצמו כחסר יכולת לחלוטין להתמודד עם העולם ועם העתיד.
הפרעת דחק קיצונית, מוגדרת החל מזמן התרחשות האירוע ועד לחודש מסיומו. במידה וחלף לפחות חודש מתום האירוע והסימפטומים נמשכים בעצמה, הפרעת הדחק מוגדרת כהפרעה פוסט טראומטית.
סימפטומים של הפרעת דחק פוסט טראומתית
הסימפטומים של הפרעה פוסט טראומטית הנם: עוררות מוגברת, מצוקה, פגיעה בתפקוד הבין- אישי, החברתי והתעסוקתי, חודרנות (פלאשבקים), הימנעות ושינויים לרעה בחשיבה ובמצב הרוח. מחקרים אשר באו להסביר, כיצד אירוע טראומטי הופך אצל אדם אחד להפרעה פוסט-טראומטית ואילו אצל האחר לא, מצאו כי אחד מהמשתנים העיקריים הנו החוויה של האדם את עצמו בתוך האירוע.
כלומר, אדם שחווה את עצמו כמי שפעל נכון והרגיש שהיה בשליטה על המצב בזמן האירוע, לרוב, לא יפתח סימפטומים מאוחרים של תגובת דחק חריפה (acute stress disorder).
תגובת דחק חריפה
תגובת דחק חריפה, הינה תגובה לאירוע טראומטי. זוהי תגובה הגנתית קיצונית לחוויה אנושית קיצונית. במילים אחרות, זוהי תגובה נורמלית למצב לא נורמלי. תגובה זו באה לידי ביטוי בשלושה רבדים; התנהגותי, נפשי/רגשי וגופני. הרובד ההתנהגותי מתבטא בתגובה של הילחם-ברח- קפא.
בזמן סכנה מופעל אצל כולנו מנגנון הישרדותי הבא להגן עלינו, זהו מנגנון ה-fight-flight-freeze או בקיצור FFF. לא תמיד התגובה של האדם הולמת לאירוע. בהקשר זה חשוב לציין, שהדבר החשוב הוא פרשנותו של מי שחווה את עצמו בתוך האירוע.
לדוגמה, אם אדם בזמן סכנה חווה קיפאון ולתפיסתו היה צריך להגיב באופן שונה, יתכן ולאחר האירוע אותו אדם עלול לחוש בושה ורגשות אשמה אשר ילוו אותו לאורך זמן. לעומת זאת, אם לאחר האירוע עוזרים לאותו אדם לעבד את האירוע ואת תגובותיו ולהבין שקיפאון הנו בהחלט תגובה נורמלית והולמת לאירוע, יתכן מאוד ולא יחוש תחושות של בושה ואשמה.
טיפול בזמן בתגובת דחק חריפה יכול לפתור המון בעיות בהמשך.
תגובת דחק חריפה אשר לא מטופלת בזמן עלולה להפוך להפרעה פוסט טראומטית עמידה (PTSD) וכזו שהרבה יותר קשה לטיפול. לעומתו, אדם שחווה תחושות של חוסר אונים וקיפאון בזמן האירוע, עשוי להיות מוצף בתחושות אשמה ובושה. תחושות אלו עלולות להוביל בסופו של דבר, לדיכאון, חוסר שקט וחרדה, המאפיינים את תסמונת ההפרעה הפוסט טראומטית- PTSD.
נקודה חשובה נוספת היא, ככל שהאירוע הטראומטי נמשך זמן רב יותר, מנגנוני ההגנה של מי שמתמודד עם הטראומה נחלשים. החלשה של מנגנוני ההגנה מעלה באופן משמעותי את ההסתברות לפתח פוסט טראומה. בשל עובדה זו, ישנה חשיבות גדולה למשך הזמן בו האדם נמצא בתוך האירוע הטראומטי.
אצלנו בהכח לשנות תמצאו את טובי המומוחים בטיפולי פוסט טראומה מכל הסוגים:
- נפגעי פיגועים
- נפגעי תאונות
- נפגעי מחלות
- אנשים שעברו וחווים אובדן