טיפולים לילדים ולמתבגרים

טיפול בריפוי בעיסוק 1

טיפול בריפוי בעיסוק

מהו טיפול בריפוי בעיסוק ?

לעתים אדם נתקל במצבים בחייו שמונעים ממנו להתנהל באורח תקין ולבצע פעולות שלכאורה יום-יומיות עבור האוכלוסייה רובה אך הן קשות לביצוע עבורו. מצבים אלו נגרמים לפעמים בשל מחלה, פציעה ואפילו עקב בעיה מולדת. לפעמים מדובר בקשיים פיזיים, לפעמים הם קשיים נפשיים.

מטרתו של ריפוי בעיסוק הוא לתת מענה למטופל ולמשפחתו כדי להקל על שגרת היום יום, להחזיר אותו להתנהלות תקינה ולקדם התפתחות אצל ילדים הזקוקים לכך.

ריפוי בעיסוק בהגדרה

בעוד ריפוי בעיסוק במבוגרים עוסק בשיקום הפעילות לאחר פציעה או מחלה מסוימת, אצל ילדים הוא מאפשר לזהות ולאתר בעיות המצריכות טיפול עוד בשלבי ההתפתחות הראשוניים. קשיים שונים, פיזיים ונפשיים, עלולים להיווצר מסיבות שונות ואיתורן בשלב מוקדם יכול למנוע תסכול, לשפר מיומנויות ולקדם את הילד בהיבט הקוגניטיבי, נפשי, חברתי, לקדם מבחינה מוטורית ולעזור לילד להיות עצמאי, בטוח ביכולותיו ורגוע יותר.

מתי צריך לפנות לטיפול?

ילדים בגיל הרך מבצעים שלבי התפתחות רבים ונדרשים להישגים מסוימים מותאמי גיל. מעקב של טיפת חלב, רופא ומסגרת חינוכית יכולים להציף קשיים או עיכובים התפתחותיים שונים לצד התבוננות הורית ניטרלית בה ההורה שם לב שילדו מתקשה בפעולות מסוימות. בשנים הראשונות אלו יכולים להיות קשיים עקב שינויים כמו פרידות, קשיי הסתגלות לסביבה רועשת מדיי או צבעונית מדיי.

בגילאי הגן יכולים לצוץ קשיים מוטורים כמו יכולת האחיזה בכלי כתיבה, סרבול בציור או בגזירה, או קשיים ביצירת סדר יום, שמירה על הסדר ועל הארגון בכל מקום.

לקשיים מוטורים וקוגניטיביים עלולה להיות השפעה על גילאי בית הספר והלמידה כולה ולכן איתור מוקדם של הקשיים וטיפול מתאים עשוי להביא לשיפור ולתרום רבות לילד המטופל הן מבחינת ביטחון העצמי שלו, הדימוי העצמי, בפאן החינוכי ובפאן החברתי.

תהליכי הטיפול

השלב הראשון בטיפול הוא אבחון הקשיים על ידי שיחה עם הילד וצפייה בהתנהלותו בעת ביצוע משימות. לצד זה חוות דעת מהמבוגרים המטפלים והנמצאים בסביבת הילד, הורים ואנשי צוות חינוכי. בהתאם לממצאים תבנה לילד תוכנית טיפולים.

יש חשיבות גדולה ומכרעת לשיתוף הפעולה של כל הצדדים שכן ריפוי בעיסוק הוא תהליך שבו המפגש עם המרפא בעיסוק הוא הבסיס לעבודה המתמשכת בבית ובמסגרת החינוכית. המרפא בעיסוק מקנה את הכלים ואת אופן המשך העבודה העצמית והתמיכה מהסביבה.

גישה טיפולית של ריפוי בעיסוק

הטיפול מתבצע על ידי שימוש במשחקים בעלי מטרות ספציפיות והפעלות אשר מחזקות את המיומנויות המוטוריות הגסות והעדינות. המרפא בעיסוק יתאים את הפעילויות על פי הקשיים האישיים כמו מתקני טיפוס, משחקי כדור, קפיצות או לחלופין פעילות הדורשת ריכוז כמו גזירה, כתיבה והשחלת חרוזים.

בעזרת המשחקים, החומרים השונים והאינטראקציה החברתית הנוצרת בין המטפל לילד המטופל אפשר לסייע לו בקשיים חברתיים, קשיי סדר וארגון ולהתגבר על קשיי ויסות חושי. הטיפולים והפעילויות מותאמים לגילו של הילד, בדרגת קושי עולה בהתאם להתקדמותו.

את השפעתו של טיפול הריפוי בעיסוק בשילוב התמיכה השוטפת של כל המעטפת, אפשר יהיה לראות בתפקוד היום-יומי בבית, במשחקים, בלמידה ובהשתלבות חברתית במסגרת החינוכית.