טיפולים למבוגרים

טיפול בריצה 1

טיפול בריצה

טיפול בריצה  למבוגרים בהכח לשנות

ישנה גם אופציית טיפול רגשי בנוסף לטיפול קבוצתי בריצה. הטיפול הינו מתקיים בהנחייתו של מטפל אשר עבר הכשרה ייעודית בהנחיית הקבוצות. חלק מן הקבוצות מונחות ע"י שני מנחים בהתאם למטרות הקבוצה ולצרכי חבריה. ישנם שני מודלים עיקריים של טיפול קבוצתי; קבוצה קבועה , וקבוצת רכבת. קבוצה קבועה הנה קבוצה, אשר חברי הקבוצה מתחילים יחד את התהליך הטיפולי.

זמן הטיפול יכול להיקבע ע"י מספר מפגשים (12 או יותר) או לפי תקופת זמן. קבוצת רכבת הנה קבוצה הנפגשת פעם בשבוע וחברי הקבוצה יכולים להתחיל טיפול או לסיימו לפי רצונם. סוג הקבוצה נקבע לפי מטרות הקבוצה. לרוב סוג הקבוצה תלוי גם במודל הטיפולי. 'קבוצה קבועה' מודל זה מתאים יותר לקבוצות פסיכו-חינוכיות המתבססות על הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית,  ו'אילו 'קבוצת רכבת', מתאימות יותר לקבוצות המתבססות על הטיפול הדינמי.

יתרונות טיפול קבוצתי

מבחינות רבות ישנם קווים דומים בין הטיפול הפרטני לטיפול הקבוצתי. בדומה לטיפול הפרטני, הטיפול הקבוצתי נועד לסייע למטופל להבין את קשייו ולרכוש כלים אשר יסייעו לו להתמודד עמם.. למרות הדמיון, לטיפול הקבוצתי מאפיינים ייחודים, אשר מקנים לו יתרונות על הטיפול הפרטני. ראשית, במסגרת הקבוצה מתנסה המטופל בזמן אמת באינטראקציות בין- אישיות מול שאר חברי הקבוצה ובסיוע של מנחה הקבוצה.

דרך השיקוף בקבוצה יכולים לעלות הקשיים איתם הוא מתמודד במצבים אחרים (תוקפנות, בדידות, רצייה, תחושת דחייה ועוד). בנוסף, מתאפשר למטופל ללמוד דרך חברי הקבוצה האחרים דרכים נוספות לפרש ולהתנהג בסיטואציות מסוימות, אם זה דרך צפייה ישירה בדינאמיקה של חברי הקבוצה האחרים, ואם דרך הקשבה למקרים שלהם. יתרון נוסף טיפול קבוצתי בריצה הינו בתמיכה ובתחושת הסולידריות של חברי הקבוצה. לעיתים התמיכה והסיוע ההדדי בהתמודדות עם מצבים דומים מהווה כח תרפויטי משמעותי בפני עצמו.

אצלנו במכון ישנם שני סוגי טיפול במסגרת קבוצתית

קבוצות ייעודיות התמודדות עם בעיה ספציפית, או קושי משותף- אמהות יחידניות, הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז והפרעות התנהגות, אמהות צעירות המתמודדות עם משבר או דיכאון אחרי לידה, קבוצות לגיל השלישי ועוד.

מהו טיפול קבוצתי בריצה?

בשונה מטיפול קבוצתי רגיל, בקבוצה זו נעשה שימוש בריצה ככלי טיפולי בעל יכולת לסייע בתהליך השינוי. שילוב אלמנט הריצה בפרט, ופעילות גופנית ככלי טיפולי ככלל, נשען בין השאר על האמונה במשפט: “נפש בריאה בגוף בריא”. שילוב זה רואה בעבודה הגופנית חלק בלתי נפרד וזהה בחשיבותו לעבודה הרגשית והמנטלית.

בטיפול קבוצתי בריצה קיים שיתוף פעולה הדוק בין מאמן הריצה והפסיכולוג הקליני. שילוב כוחות זה מאפשר יצירת תכנית טיפולית מותאמת ומדויקת יותר עבור המטופל, הן בהיבטים הפיזיים והן בהיבטים המנטליים והרגשיים. נוכחותו של הפסיכותרפיסט,  אשר רץ יחד עם חברי הקבוצה ובהמשך מנחה את הטיפול הקבוצתי שלאחר הריצה, מאפשרת חיבור קרוב וישיר יותר לחברי הקבוצה, כמו גם שימוש יעיל יותר בכלים הפסיכולוגיים הדרושים דרך העבודה ב-‘כאן ועכשיו’.

מחקרים מראים שתכניות התערבות הכוללות גם גישה חברתית עשויות להיות אפקטיביות מאד. כאשר מוסיפים את האלמנט החברתי לטיפול, וגם לריצה, המשתתפים בה הופכים גם לקבוצת תמיכה. במפגשים המשותפים ניתן לשוחח על מחסומים משותפים, חברי הקבוצה יכולים לחלוק סיפורים על כישלונותיהם והצלחותיהם בהתגברות על מכשולים- הן בריצה, והן בחייהם האישיים. במובן זה הריצה, וההתמודדות עמה, משמשת כסימבול לחיים עצמם, והחוויה המשותפת מעצימה את תחושת המסוגלות העצמית השליטה הנתפסת.

היתרונות של טיפול בריצה

בנוסף לדעה הרווחת כי ריצה מומלצת להתמודדות עם מצבים בריאותיים, גם בעולם בריאות הנפש מודעים ליתרונות הריצה.

לריצה מספר יתרונות פסיכולוגיים בולטים, ביניהם: שיפור יכולת השליטה העצמית, שיפור בתפיסה העצמית וברמת המסוגלות, שיפור בתהליכי החשיבה.

ריצה יכולה לשמש כ-‘מרשם’ טיפולי, הן בפני עצמה, והן כחיזוק לטיפול המסורתי.

במקרים מסוימים, האפקט המרפא של ריצה שקול בעצמתו לטיפול תרופתי, אך זול יותר, ונטול תופעות לוואי.

כאשר איש הטיפול עושה שימוש בריצה כאמצעי לעבודה טיפולית, המטרה העומדת לנגד עיניו היא קידום הסתגלות גופנית ו/או נפשית. הליווי של איש המקצוע, המסייע בהחזקה וקידום לעבר המטרות הטיפוליות שהוגדרו, הוא המבחין בין טיפול בריצה לבין סוגים אחרים של ריצה.

למי הטיפול הקבוצתי בריצה מיועד ?

אנו מקיימים שלוש קבוצות ריצה ייעודיות.

קבוצות לקראת גיוס צבאי- קבוצות המיועדות לנערים ונערות בני 17-18. המיועדת לאותם נערים ונערות החוששים, מתלבטים או מתקשים  בהתמודדות לקראת המעבר ממסגרת בית הספר, למסגרת הצבאית.

קבוצת המשוחררים – קבוצה המיועדת לצעירים וצעירות  19-24. לאחר שירות צבאי, שירות לאומי, או כאלה שלא התגייסו,  אשר מתקשים בהסתגלות ובמעבר מהמסגרת הצבאית לאזרחית., החווים קשיים רגשיים, חברתיים ותעסוקתיים.

קבוצת המבוגרים- גילאי 24 ומעלה. קבוצה המיועדת למבוגרים המתמודדים עם חרדה ספציפית או כללית, דיכאון , משברי חיים, קשיים ביחסים בינאישיים, קשיים חברתיים, קשיי הסתגלות , משבר רוחני, טראומה ואובדן, או כל אדם אשר מחפש מסגרת טיפולית אלטרנטיבית המשלבת פעילות גופנית כחלק אינטגרלי מהטיפול

טיפול  קבוצתי בריצה בהכח לשנות

קבוצות הטיפול בריצה בהכח לשנות הנן קבוצות רכבת, כשמי שמצטרף לקבוצה מתחייב ל-8 שבועות, כחלק מהמחויבות לחברי הקבוצה, ולהליך הטיפולי כולו. המפגשים הנם דו- שבועיים, כאשר בכל שבוע יתקיים מפגש טיפולי אחד ואימון ריצה קבוצתי אחד.
פתיחת קבוצת טיפול בריצה מותנית בארבעה משתתפים לפחות.