טיפולים למבוגרים
טיפול דינמי
מהו טיפול דינמי
הגישה הדינמית צמחה מתוך התיאוריה הפסיכואנליטית שפיתח זיגמונד פרויד. פרויד, ראה את הנפש כשדה מאבק, המתחולל ברובד הלא- מודע של האדם. לפי התיאוריות הפסיכו-דינמיות, הסימפטומים אותם חווה האדם, כגון חרדה, דיכאון, התמכרות, קשיים במערכות יחסים, משברי חיים, משבר זהות ועוד, הינם הביטוי החיצוני של אותו מאבק פנימי ולא מודע בתוך נפשו.
לפי הגישה הדינמית כל דבר אשר מופיע בחיי האדם כבעיה, כקונפליקט או כמשבר, ניתן להבין גם כניסיון לא שלם להשתנות ולצמוח. אותם סימפטומים מצביעים על כך ש”משהו לא עובד”, “משהו תקוע”, אותו משהו אשר מונע מאיתנו לחיות חיים מלאים ומאושרים.
הטיפול הדינמי הנו בעצם המרחב הנוצר בקשר שבין המטופל למטפל. מרחב אשר בו מתרחשים תהליכים מגוונים, המקנים למטופל תובנות ומיומנויות אישיות ובין-אישיות.
מה המטרה של טיפול דינמי?
מטרתו של הטיפול הדינמי, הנה לסייע להתפתחות רגשית ולהבנה עצמית של המטופל, וזאת דרך ההתמודדות עם סימפטומים ומשברי חיים.
במהלך הטיפול רוכש המטופל תובנות לגבי הסיבות והמקור לקשיים עמם הוא מתמודד; אם מדובר בקושי ביצירת מערכות יחסים, באינטימיות, ביכולות לוויסות רגשי, ובהתמודדות עם רגשות כגון, כעס, עצב, דיכאון בושה, אשמה וחרדה. בעזרת הקשר הטיפולי עם המטפל, רוכש המטופל תובנות הקשורות ליחסיו המוקדמים עם הוריו ומשפחתו, והבנה כיצד אותם דפוסים של יחסים מוקדמים משפיעים על מערכות יחסיו הנוכחיות.
דרך הקשר הטיפולי רוכש המטופל כלים ומיומנויות אשר מאפשרות לו לחיות חיים מלאים ומשמעותיים יותר. הטיפול לא רק מאפשר להתמודד ולהתגבר על המכשולים, אלא מחולל שינוי דינמי בנפשו של המטופל, שינוי המאפשר צמיחה וחופש בחירה.
מתי לפנות לטיפול דינמי?
הסיבות לפניה לטיפול דינמי הנן רבות ומגוונות:
- אירועי חיים– יש הפונים עקב משבר חיים כגון, מוות, מחלה, אובדן, פיטורין, גירושין, טראומה, פרידה. אך לא רק משברי חיים מביאים את האדם לפנות לטיפול, אירועי חיים חיוביים ומשמחים טומנים בחובם התמודדויות רוויות דחק וסטרס אף הם: חתונה, לידה של ילד, מעבר דירה, קידום בעבודה, כל אלו עלולים לעורר קושי ומשבר, המצריכים פניה לקבלת עזרה מקצועית.
- יחסים בינאישיים– אנשים רבים מתמודדים עם קשיים בתוך מערכות יחסים; קשיים באינטימיות, תחושת בדידות וניכור חברתי, קושי ביצירת קשרים חברתיים ו/או בשמירה על קשרים חברתיים.
הקושי במערכות היחסים יכול להתבטא במערכת הזוגית, המשפחתית, בעבודה ועם חברים. בעזרת הטיפול הדינמי לומד המטופל להכיר במקור הקשיים שלו, ודרך הקשר עם המטפל חווה המטופל, אפשרות ליצור דפוסי יחסים אחרים ובריאים יותר. - הפרעות נפשיות ורגשיות- מטופלים רבים פונים לטיפול דינמי עקב קשיים כגון:
הפרעות חרדה; הפרעת חרדה כללית, פוביה ספציפית, התקפי פאניקה, OCD. דיכאון; דיכאון מאג'ורי, דיספוריה, דיכאון סמוי. קושי בוויסות הרגשי; התפרצויות כעס, עצב ובכי, רגישות יתר, תחושות של אשמה ובושה.
התמכרויות, טראומה ופוסט-טראומה, אכילה רגשית ועוד. - חיפוש משמעות– הפניה לטיפול לאו דווקא נובעת עקב משברי חיים, חרדה, דיכאון או קשיים במערכות היחסים. יש הפונים לטיפול מכיוון, שמרגישים שהם חיים את חייהם בתחושה של ריקנות, והחמצה. אותם פונים חווים חוסר אנרגיה מתמשך, חוסר חשק והנאה, מרגישים מנותקים מעצמם, מהסביבה ומהחיים.
הטיפול הדינמי מיועד אם כן לכל אדם, שמרגיש ומאמין כי ביכולתו לחיות חיים מלאים יותר ומאושרים יותר.
למי הטיפול הדינמי מתאים
הטיפול הדינמי הינו טיפול בשיחה ומתאים לאנשים המוכנים לצאת למסע משותף ואינטימי עם המטפל. מסע המצריך משאבים רגשיים, ומחשבתיים, יכולת התבוננות פנימית, ורצון ומסוגלות להתמודד עם תכנים רגשיים עמוקים.
הטיפול הדינמי הוא טיפול המצריך התחייבות לתהליך הטיפולי, ולכן באבחון הראשוני (אינטייק), בודק המטפל מול המטופל את רמת המוכנות שלו לתהליך הטיפולי. הטיפול הדינמי אינו בהכרח טיפול ארוך טווח, לעתים הטיפול הנו טיפול ממוקד סביב בעיה או מטרה מסוימת ועשוי להיות טיפול קצר- מועד (3-6 חודשים).
למה לפנות לטיפול דינמי אצלנו בהכח לשנות
כאשר פונה אלינו מטופל, אנו מקיימים פגישת אבחון ראשוני (“אינטייק”), ולאחריה אנו מגבשים יחד את תכנית הטיפול המתאימה לו ביותר. תכנית הטיפול יכולה לכלול טיפול דינמי, טיפול רגשי או טיפול נפשי המשולב באימון גופני, תכנית תזונתית, ייעוץ פסיכיאטרי וטיפול תרופתי.
במידה והמטופל מתחיל בתכנית המשלבת, טיפול ואימון גופני, ייעוץ תזונה ו/או יעוץ פסיכאטרי. הצוות אשר ילווה אותו, יעבוד בתיאום ובשיתוף פעולה מלא, וזאת כמובן תוך שמירה על חסיון וסודיות רפואית מלאה בין המטפל למטופל, כל זאת במטרה לתת מענה שלם לצרכיו של המטופל.