טיפול קבוצתי לילדים ומתבגרים

טיפול קבוצתי לילדים ומתבגרים 1

טיפול קבוצתי לילדים ומתבגרים

טיפול קבוצתי לפיתוח כישורים חברתיים בהכח לשנות

אנו מאמינים שהחשיבות של טיפול קבוצתי הנה ביצירת חוויה חדשה ונעימה עבור הילד/המתבגר בתוך הקבוצה.
מתוך חשיבה זו אנו רואים ביצירת תחושת שייכות אשר תהווה עבורו מקום בטוח בתוך הקבוצה ומחוץ לקבוצה כמטרת-העל של הטיפול הקבוצתי. בנוסף, במהלך תהליך הטיפול רוכשים חברי הקבוצה מיומנויות חברתיות מגוונות אותן הם מתרגלים הן בתוך המפגשים והן בין המפגשים, ובכך  לומדים להתמודד עם הקשיים המלווים אותם בדרך כלל בסיטואציות חברתיות  בסביבתם הטבעית.

בנוסף למיומנויות החברתיות ולמוקדים הטיפוליים כבכל טיפול רגשי,  אנו מתמקדים בפיתוח מיומנויות פיזיות העוזרות בחיזוק הביטחון העצמי של חברי הקבוצה. המפגשים הינם מגוונים, חווייתיים ובעיקר מהנים, ומתנהלים תחת הדרכתם המשותפת של מטפלים קליניים  ומאמני כושר מקצועיים בעלי ניסיון רב בעבודה טיפולית.

למי מיועד הטיפול הקבוצתי לכישורים חברתיים?

הטיפול קבוצתי לילדים ומתבגרים נועד למטופלים אשר מחפשים מענה נוסף או אחר מאשר המענה הפרטני. מענה המסייע בתרגול כלים ומצבים המאפשרים להם להתמודד עם חרדה חברתית, קושי בהבנת סיטואציות חברתיות, בדידות חברתית והימנעות.

אז מה קורה בתוך הקבוצה?

הקבוצות, הן קבוצות קטנות (עד 6 משתתפים) ילדים/ות לפי חתך גילאים הרלוונטי (16-9) ולפי הצרכים ומטרות הטיפול. הקבוצה מתקיימת בהנחיה משותפת של מטפל קליני ומאמן כושר טיפולי מצוות המכון שהם בעלי ניסיון רב בהנחיית קבוצות. הקבוצה נפגשת פעם בשבוע.
בנוסף למפגשים הקבוצתיים, מנחי הקבוצה מקיימים מפגשים אישיים עם ההורים בצורה מסודרת לפי הצורך. המפגשים עם ההורים מתמקדים בתהליך שילדם עובר בתוך הקבוצה ומחוצה לה. כחלק מהתהליך הטיפולי.
כמו כן, ישנה אפשרות שמנחי הקבוצה יהיו בקשר עם גורמים רלוונטיים נוספים על פי הצורך (בית הספר, גורמי טיפול וכו').

אנו רואים חשיבות גדולה בשלושה מוקדים עיקריים כחלק מהתהליך הקבוצתי:

המוקד הראשון הוא בעצם התהליך הראשוני של הצטרפות לקבוצה חדשה, אשר עבור ילדים רבים מלווה בחששות רבים ובתחושות של לחץ בושה וחרדה.
המוקד השני עוסק בחיזוק דפוסים של התמודדות ( כגון הדדיות, יצירת קשר, הצטרפות לקבוצה, ביטוי, תקשורת בין אישית ועוד), והכחדת דפוסים (כגון הימנעות ובריחה מקשיים במסגרת חברתית, קושי בהתמודדות עם תסכולים ועוד).
המוקד השלישי עוסק בתהליכי הסיום והפרידה, תהליך המאפשר לילדכם חוויה של סיום ופרידה טובים ומיטיבים, שבמהלכו נוכל להתבונן על התהליך שעבר עם כל הקשיים וההצלחות, ובעיקר להעריך את הקשרים המשמעותיים שיצר במסגרת הקבוצתית.

מתוך החשיבה הזו על שלושת המוקדים הטיפוליים: הצטרפות, התמדה ופרידה, מבנה הקבוצה הוא של קבוצת 'רכבת', כאשר הצטרפות לקבוצה כרוכה בהתחייבות ראשונית ל-12 מפגשים קבוצתיים.

לאחר ההתחייבות הראשונית, ממשיכים את התהליך בהסדר חודשי וללא התחייבות נוספת.

היתרונות של טיפול קבוצתי לילדים ומתבגרים בהכח לשנות

מחקרים רבים מראים שפעילות גופנית משפיעה רבות על חיינו בהתמודדות עם מתחים, מצבי דיכאון ובהעלאת מצב הרוח. הפעילות הגופנית יוצרת שרשרת של שינויים הורמונליים בגוף, שבנוסף לשיפור במצב הרוח, מגבירה את תחושת הערנות והריכוז, מחדדת את החשיבה ומעלה את המודעות לסביבה החיצונית והפנימית וכתוצאה מכך, התגובות הקוגניטיביות והכישורים החברתיים משתפרים.

הפעילות הספורטיבית תורמת רבות, בחיזוק תחושת היכולת העצמית, הערך העצמי והדימוי העצמי. מחקרים שבדקו את השפעתה של פעילות ספורטיבית בקרב נערים הראו כי, התנהגותם הייתה טובה יותר, ציוניהם גבוהים יותר, והם נעדרו פחות ונשרו פחות מבית הספר, וזאת בהשוואה לבני גילם אשר לא לקחו חלק בפעילות ספורטיבית.

הטיפול קבוצתי לילדים ומתבגרים בהכח לשנות מתבסס על טיפול אינטגרטיבי ממוקד, ומשלב בתוכו פעילות ספורטיבית-חווייתית. בעזרת שילוב זה, אנו יוצרים את החיבור המתבקש של עבודה על המרכיבים הרגשיים, הקוגניטיביים, הפיזיולוגיים, ההתנהגותיים והחברתיים של הילד/מתבגר.

אלו היתרונות של השילוב בפעילות גופנית וספורט בטיפול הקבוצתי:

חשיפה –"האפשרות להביע את עצמך”:  תוך כדי טיפול בשילוב פעילות גופנית, מטופלים מוכנים לדבר על דברים שלא היו מעזים להעלות במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי רגיל. בנוסף בזמן הפעילות ותוך כדי אינטראקציה חברתית, מופיעים באופן ספונטני דפוסים התנהגותיים, אשר בתנאים רגילים לא יחשפו. כמו כן, ניתן לראות בזמן אמת (in vivo) אצל המטופלים, את אופניי ההתמודדות שלהם במסגרת קבוצת השווים (הימנעות, תסכול, נוקשות, תוקפנות) ותחת  תנאי לחץ, בכך מתאפשר למטפל, למטופל ולקבוצה לגעת בתכנים נפשיים הקשורים לדימוי עצמי, מנגנוני הגנה- פסיכולוגיים, וכישורים חברתיים .

לכידות–״להזיע ביחד”:  בזמן פעילות ספורטיבית, מופרשים אנדורפינים ונוירו-טרנסימטורים כגון, סרוטנין ונוראפינפרין התורמים לתהליכי היקשרות בתוך הקבוצה, מסייעים ללכידות החברתית, משפרים את מצב הרוח, ובכך תורמים לעלייה ברמת המוטיבציה ובתחושת המגויסות לתהליך הטיפולי, של חברי הקבוצה.

כוח– “פיתוח יכולות מנטליות”- נמצא כי פעילות אירובית מפתחת בנוסף לסיבולת לב-ריאה, גם סיבולת של תפקודים מנטליים, רגשיים וקוגניטיביים. פעילות קוגניטיבית בזמן מאמץ מעצימה את יכולות הקשב, הריכוז, הזיכרון, כמו כן היא תורמת לפיתוח יכולות הדמיון המודרך וההשתהות במרחב המשחק שבין הדמיון למציאות,ובכך מאפשרת  למידה של ויסות רגשי וחושי, ההרגעות והפחתת דחק, חרדה ודיכאון.

חוויה –  “אין למידה ללא חוויה”-  הפעילות החווייתית מאפשרת ללמוד דפוסי התנהגות וחשיבה אדפטיביים ואפקטיביים יותר. פיתוח אסטרטגיות קוגניטיביות, לדוגמה, חשיבה וריכוז תוך כדי מאמץ. בנוסף, החוויה שבפעילות המשותפת עוזרת בתהליכי העצמה, בשיפור הדימוי העצמי ותחושת המסוגלות, ובשיפור המיומנויות החברתיות כגון, כישורי מנהיגות,שיתוף פעולה, הכלה ואמפתיה כלפי שאר חברי הקבוצה.

הנאה  – האם אתה יודע מה מסב לך אושר? במידה ולא – גלה, במידה וכן – המשך לעשות את זה”: הפעילות הגופנית וכל הכרוך בה בסופו של יום מאפשרת לנו הנאה אושר וסיפוק

אז כיצד מתחילים?

על מנת לאפשר תהליך קבוצתי מועיל ישנה חשיבות גדולה ביותר למחויבות לתהליך ולשאר חברי הקבוצה התהליך מתחיל בפגישת היכרות בת 50 דקות(אינטייק). המפגש מתקיים רק עם ההורים. מטרת המפגש הינו אבחון ראשוני ובדיקת התאמה של ילדכם לקבוצה עבורו.

לאחר המפגש ובמידה והילד יוכל להשתלב בקבוצה ולהיתרם מן הטיפול הקבוצתי יש להחייב מראש ל-14 מפגשים נוספים, הכוללים 12 מפגשים קבוצתיים + שני מפגשי הדרכת הורים פרטנית עם המטפל המנחה את הקבוצה (סה"כ 15 מפגשים כולל אינטייק הורים).

במידה ויש צורך להמשך השתתפות בקבוצה ניתן להמשיך עם אותה קבוצה. המשך ההשתתפות נעשה בהסדר חודשי ובתשלום מראש עבור אותו החודש בלבד.

העלות הכוללת הינה 4,500 ₪ (300 ₪ למפגש) אותם ניתן לפרוש לשלושה תשלומים.
טוב לדעת- מדיניות ההחזרים משתנה בין קופות החולים וחברות הביטוח השונות. אנו מפיקים חשבונית של טיפול פסיכותרפיה. במידה וישנה זכאות להחזרים, ניתן לעשות שימוש בחשבוניות זו.

הורים יקרים, המחויבות ההדדית לתהליך המשותף חשובה ביותר למען הצלחת ילדכם. הטיפול הינו רציף ונמשך לאורך כל השנה למעט חגים ו/או ימי שבתון במשק. ספירת המפגשים נעשית בהתאם לפעילות הקבוצה. היעדרות של ילד מהקבוצה מכל סיבה שהיא אינה מזכה בהחזר כספי או בהשלמת המפגשים.

לקריאה והורדת ההסכם לחצו כאן