טיפולים לילדים ומתבגרים
CBT לילדים ומתבגרים
CBT לילדים ומתבגרים - טיפול קוגניטיבי התנהגותי
מטרת טיפול CBT לילדים ומתבגרים, הנה לעזור לילדך להתמודד עם קשיים התנהגותיים ורגשיים, ולעזור לכם ליצור עבורו סביבה שתאפשר לו להתמודד ולהתגבר על אותם קשיים. במהלך הטיפול לומד ילדך לזהות את סוגי הרגשות השונים. לומד להבדיל בין פחד לחרדה, בין כעס לתסכול.
רוכש כלים העוזרים לו לווסת ולשלוט על רגשותיו. הוא מתרגל טכניקות מחשבתיות והתנהגותיות, העוזרות לו להביע את רגשותיו בצורה מותאמת. בנוסף, לומד להכיר את ההבדלים בין עובדות לפרשנויות, ואת סוגי הפרשנויות (טעויות החשיבה) השונים.
בדומה טיפול רגשי, גם בטיפול CBT לילדים ומתבגרים חשיבות גדולה להדרכת הורים. בהדרכה מקבלים ההורים הכוונה וכלים, העוזרים בבניית התכנית ההתנהגותית, בהעצמה של הילד, בהצבת הגבולות, ובחשיפה נכונה בכדי שיתמודד עם אותן סיטואציות, המעוררות בו חרדה או כעס. בנוסף, רוכשים ההורים את השפה הטיפולית ולומדים ליישמה בתוך הבית.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לילדים מתי לפנות
טיפול זה נועד בעיקר לילדים המתמודדים עם קשיים של ויסות רגשי. קשיים הבאים לידי ביטוי בהתפרצויות זעם או בכי, ביישנות, הסתגרות, קושי להירדם בלילה, קושי להישאר לבד, קושי בקבלת גבולות ובדחיית סיפוקים, קושי בהתמודדות עם הפסד או כישלון.
סיבות הפניה:
- הסתגרות והימנעות
- קשיי שינה
- חרדה חברתית
- כישורים חברתיים
- פוביות ספציפיות- פחד ממעליות, מקומות סגורים, מקקים, כלבים
- מחשבות טורדניות
- OCD
- ODD
- דיכאון
- התמכרות למסכים
- אכילה רגשית
- דימוי עצמי נמוך
- היעדרויות ממושכות מביה"ס
- טראומה ופוסט-טראומה
- אובדן
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי במתבגרים
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, נועד לפתור קשיים, מצוקות או הפרעות ספציפיות בחייו של המתבגר. בתחילת התהליך המטפל והמטופל מגדירים את הבעיה, את הפתרון לבעיה (מטרות הטיפול), ואת הדרכים להגיע מהבעיה אל הפתרון. השלב הראשון של הטיפול כחלק מהגדרת הבעיה הוא זיהוי ומדידה של דפוסים התנהגותיים ודפוסים מחשבתיים, המשמרים את הבעיה.
לאחר שמזהים את הגורמים בונים יחד המטפל והמטופל תכנית טיפולית, כשמטרת התכנית היא לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות של המטופל. בכך, לעזור לו לזהות את רגשותיו וללמוד לווסתם ולהביע אותם בצורה אדפטיבית.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי למתבגרים מתי לפנות
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, מצריך שיתוף פעולה ונכונות לטיפול מצד המטופל, ולכן טיפול זה פחות מתאים לאותם מתבגרים המתנגדים לטיפול, או בעלי מוטיבציה נמוכה לטיפול.
נמצא כי CBT למתבגרים יעיל ביותר בהתמודדות עם:
- קשיים הנובעים מהפרעת קשב וריכוז: שליטה עצמית, דחיית סיפוקים, ניהול זמן וסדר.
- קושי בוויסות החושי או בוויסות הרגשי: למידה של טכניקות לוויסות עצמי. שיפור היכולות להתמודד עם עודף גירויים.
- קשיים רגשיים: דיכאון, חרדה או פוביות, כגון פחד גבהים, חרדת נטישה, חרדה חברתית, חרדה בריאותית, דאגנות יתר.
- OCD: מחשבות טורדניות והתנהגות כפייתית
- קשיים התנהגותיים: התמכרות למסכים, אלימות, התפרצויות זעם.
- קשיים חברתיים– קושי בזיהוי סיטואציות חברתיות, למידה של כישורים חברתיים ותקשורת בין-אישית.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לילדים ומתבגרים בהכח לשנות
אנו בהכח לשנות פיתחנו מענים ייחודים ומגוונים, המשולבים כחלק מהמערך הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי עם ילדים ומתבגרים. ניתן לשלב CBT לילדים ומתבגרים עם פסיכודרמה, עם טיפול באומנות ועם ספורט ככלי טיפולי. בנוסף, כחלק מהמענה של שינוי דפוסיי התנהגות והרגלים, אנו מציעים מענה של אימון משולב, שבו מאמן כושר, המהווה מעין חונך טיפולי, מלווה את ילדך בין הטיפולים, ומסייע לו במשימות הטיפוליות.
לדוגמה, מטופל המתמודד עם קשיים חברתיים, ישנה אפשרות לשלב מאמן כושר כחלק ממערך הטיפול. המאמן יחזק את הדימוי העצמי שלו, יאפשר לו להזמין חברים לאימון, ובכך יעזור בהשגת המטרה הטיפולית של חיזוק מעמדו החברתי.