טיפולים למבוגרים

טיפול CBT למבוגרים 1

טיפול CBT למבוגרים

טיפול CBT למבוגרים - מהו הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT)

טיפול CBT למבוגרים היא שיטת טיפול בפסיכותרפיה. שיטה הנועדה לעזור למטופלים המתמודדים עם חרדה, דיכאון, מחשבות טורדניות, דאגנות יתר, טראומה, שליטה על כעסים ועוד. על פי הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, הפרעות רגשיות כגון חרדה ודיכאון מקורן בדפוסי חשיבה לא מסתגלים, הנובעים מתוך אותם ה”משקפיים”  דרכם אנו תופסים את העולם ואת עצמנו. משקפיים אלו נקראים 'סכמות', או מערכת אמונות. אותן סכמות הן המגדירות את הפרשנויות שלנו למה שקורה סביבנו, לתפיסת אירועי העבר שלנו  ולציפיות שלנו מהעתיד.

לפי תאוריית הCBT למבוגרים, לא האירוע עצמו קובע את ההרגשה של אנשים, אלא הפירוש שלהם למצב, הוא שיקבע את תגובתם ואת התנהגותם לאותם אירועים. לרוב, הטיפול CBT למבוגרים הינו טיפול קצר מועד. טיפול הנמשך בין 3-6 חודשים, ובמהלכו המטפל והמטופל קובעים יחד את מטרות הטיפול, ומתווים יחד את הדרך להגיע לאותן מטרות.

הליך הטיפול מתקיים גם בין המפגשים ולא רק במפגש עצמו. בין המפגשים מתרגל המטופל טכניקות אותן הוא רוכש במהלך הטיפול. טכניקות כגון הרפיה, וויסות רגשי, זיהוי טעויות חשיבה ועוד. בנוסף לתרגול הטכניקות,  וכחלק מהליך הטיפול, מקבל המטופל משימות אותן הוא מבצע בין המפגשים. משימות כגון, רשימה ומעקב אחר דפוסי החשיבה שלו, וחשיפה הדרגתית לגורמים המעוררים אצלו חרדה.

מטרת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי

טיפול הקוגניטיבי–התנהגותי כשמו כן הוא, מתמקד בדפוסיי החשיבה וההתנהגות של המטופל, כשמטרות הטיפול הנן לזהות ולשנות את אותם דפוסים.

מטרות הטיפול מבחינה קוגניטיבית :

  • זיהוי המחשבות הלא יעילות שלנו.
  • בדיקה  של דפוסי החשיבה- האם מחשבות אלו הן עובדות או תוצר של הפרשנות שלנו.
  • שינוי דפוסי החשיבה, לדפוסים יעילים יותר ובריאים יותר.

מטרות הטיפול מבחינה התנהגותית:

  •  זיהוי והכרה בדפוסי התנהגות, אשר פוגעים בו ובסביבתו.
  • שינוי דפוסי התנהגות- בעזרת חיזוקים של התנהגויות רצויות והכחדה של התנהגויות לא רצויות, יסגל דפוסי התנהגות בריאים ומותאמים.
  • תרגול טכניקות התנהגותיות להפחתת רמת חרדה

לדוגמה, מטופלת המגיע בשל חרדה חברתית , לומדת במהלך הטיפול לזהות את דפוסי החשיבה השליליים שלה. משפט כגון : "כולם צוחקים עלי" מכיל בתוכו 3 טעויות חשיבה: הכללה (כולם), ערך עצמי נמוך (צוחקים) וייחוס עצמי (עלי). אותן טעויות חשיבה גורמות לה לחוות חרדה ולהימנע מסיטואציות חברתיות .לכן, מבחינה התנהגותית מטרת הטיפול היא ליצור חשיפה הדרגתית לאותן סיטואציות חברתיות מהן היא נמנעת, תוך כדי וויסות והפחתת רמת החרדה.

טיפול CBT למבוגרים - מתי לפנות?

טיפול התנהגותי-קוגניטיבי (CBT למבוגרים), הינו טיפול ממוקד המתמקד בטיפול בסימפטומים של ההפרעה או הקושי איתן מתמודד המטופל. הטיפול הוא מעין חקירה מדעית של המטפל והמטופל סביב הבעיה איתה הוא מתמודד, הכרה בגורמים   המשמרים את הבעיה כיום ושינויים.

סיבות לפניה:

  • חרדה כללית
  • התקפי פאניקה
  • פוביה ספציפית
  • חרדה חברתית
  • OCD
  • הפרעות קשב וריכוז
  • התקפי זעם
  • ויסות רגשי
  • הפרעת אכילה
  • התמכרויות
  • מחשבות טורדניות
  • הסתגרות והימנעות

CBT למי זה מתאים

הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי הנו טיפול קצר-מועד, המתמקד בסימפטומים המסבים סבל למטופל, וזאת ללא הצורך להבין את הסיבות, אשר גרמו לכך. מודל זה אומץ ע”י חברות הביטוח בארה”ב, מכיוון שחברות אלו העדיפו להעניק למטופליהם טיפול מוגבל בזמן שניתן לבחינה אמפירית. לרוב הטיפול נמשך בין 3-6 חודשים. 

בניגוד, טיפול דינמי, הינו טיפול הקוגניטיבי-התנהגותי מתקיים בין מפגש למפגש, כשבין המפגשים מתבקש המטופל לבצע משימות טיפוליות. משימות כגון, ניהול יומן לזיהוי דפוסי חשיבה, חשיפות לסיטואציות מעוררות חרדה וזאת תוך תרגול טכניקות של הירגעות והרפיה. הצלחת הטיפול מותנית ברמת המוטיבציה ובנכונות של המטופל לבצע את המשימות בין המפגשים.

למה לפנות ל-CBT בהכח לשנות

סימפטומים של מה שנחשב להפרעות נפשיות, באים לידי ביטוי בארבעה אופנים: ביטוי רגשי, ביטוי קוגניטיבי, ביטוי התנהגותי וביטוי פיזיולוגי.
לדוגמה, מטופל הסובל מהתקפי חרדה. מבחינה רגשית הוא ירגיש פחד ואימה בזמן התקף החרדה, ודאגה וייאוש בין ההתקפים. מבחינה קוגניטיבית, התקפי חרדה מלווים בדפוסי חשיבה קטסטרופליים, מחשבות כגון: “אני הולך למות”, “אני מרגיש שאני משתגע”, “זה לעולם לא יחלוף”. מבחינה התנהגותית, יפתח המטופל דפוסי התנהגות של הימנעויות, כמו הימנעות מלהיות לבד, או מסיטואציות שהוא מאמין שעלולות לעורר התקף חרדה (נהיגה, טיולים, אירועים חברתיים). מבחינה פיזיולוגית, ירגיש המטופל בזמן התקף החרדה תחושות של, מחנק, בחילה, יובש בגרון סחרחורת חולשה, תחושתו הכללית תאופיין בחוסר אנרגיה ועייפות כרונית בשל הדריכות והחשש מההתקף חרדה הבא (חרדת הצפי).

כאשר מטופל מתחיל בתהליך של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, לעתים יש צורך בהתערבויות המשלבות ליווי טיפולי. במקרים אלו אנו מציעים את האימון המשולב כמענה נוסף. המאמן יסייע וילווה את המטופל בחשיפות לגורמים מהם נמנע המטופל בשל החרדה או הדיכאון (סיטואציות חברתיות, נהיגה, מעליות, כלבים, קניון, פעילות גופנית), תוך כדי שילוב של ספורט והנאה. במקרים מסוימים יש צורך בשילוב של טיפול תרופתי  ומענה תזונתי של פסיכיאטר או תזונאי קליני.

אנו ב”הכח לשנות” רואים חשיבות במתן מענה כולל; פסיכולוגי ופיזיולוגי וזאת בכדי לאפשר למטופל להתמודד עם ההיבטים הנפשיים והגופניים. הצוות שלנו כולל אנשים מהשורה הראשונה בנושאי: טיפול רגשי, פסיכיאטרים, מאמנים, תזונאים, ויועצים, אשר עובדים בשיתוף פעולה ונותנים מענה שלם למטופל.